Tècniques de preparació d’exàmens

Per martes, abril 05, 2016 , , , , ,


Quan hi ha època d’exàmens és un període en què nois i noies entren en una fase d’estrès i nervis amb la preocupació d’arribar a preparar-se i aprovar totes les assignatures. Per aquest motiu, hem de fer conèixer als estudiants que són tan importants en aquest moment les seves condicions psicològiques en el procés d’avaluació, com les condicions ambientals i d’organització d’estudi que intervenen en el seu aprenentatge. Per poder abordar amb èxit aquest període d’avaluació d’aprenentatges us deixem el següent llistat que ajudarà a poder establir les condicions més adequades:
Abans de planificar l’estudi hem d’assegurar poder establir prèviament unes condicions òptimes, aquestes condicions són les referents a:
  • l’ambient que envolta a l’estudiant: és bo utilitzar sempre un mateix lloc d’estudi que estigui ben il·luminat i si és per llum natural millor, no escoltar música que ens distregui, que hi hagi una bona temperatura (que no faci ni fred ni calor), utilitzar una taula àmplia i amb el material necessari, fer servir cadires sense rodes i que permetin agafar una bona postura amb l’esquena recta i les cames amb posició d’angle recte.
  • Psicològiques: evitar distraccions que poden ser de tipus externs, com per exemple sorolls i que afecten indirectament, o de tipus intern referents a problemes personals que afecten directament.

Una vegada es tenen aquestes condicions òptimes per començar a treballar, ja es pot iniciar la planificació de l’estudi a través de l’elaboració d’un calendari d’exàmens el qual permetrà portar un seguiment diari de la feina segons l’ordre de tasques més important, i evitar l’excés de feina d’última hora.
Hem de recordar als estudiants que cal ser constant sense desanimar-se, que es poden anar intercalant descansos, i que val més la qualitat que no la intensitat de l’estudi.
A continuació deixem un llistat amb algunes estratègies que poden ser de gran ajuda per els estudiants abans de realitzar l’examen i durant la realització d’aquest:

Abans:
  • Portar al dia totes les assignatures. Deixar les coses per l’últim dia deriven en bloquejos i oblits.
  • Programar els repassos.
  • Tenir present el dia, l’hora i el tipus d’examen ajudaran a estar millor preparats mentalment.
  • Estar en forma físicament. Convé dormir i descansar.

Durant:
  • Tenir a punt tot el material necessari per a l’examen.
  • No estar angoixat, confiar en un mateix. No és problema de sort, sinó de treballar i de ser constants.
  • No deixar-se dur per la precipitació en començar la prova.
  • Exàmens escrits: llegir bé les preguntes, respondre primer les que es sàpiguen, fer un esquema amb les idees principals, distribuir bé el temps, escriure de pressa però sense precipitar-se i vigilar la presentació, pensar el que s’escriu, concentrar-se i no posar-se nerviós. 
  • Exàmens tipus test: llegir detingudament, fixar-se en les paraules claus, deixar les preguntes difícils per al final, no entretenir-se molta estona en trobar la resposta, si alguna pregunta resulta difícil deixar-la però fer una senyal per si al final hi ha temps, llegir totes les respostes abans de respondre, canviar una resposta si s’està molt segur.  

0 comentarios