Consells per estudiar pels exàmens de recuperació

Per lunes, septiembre 05, 2016



Ara que entrem al setembre i s’apropen dates d’exàmens de recuperació, aprofitem l’ocasió des de l’aula per oferir-vos alguns consells per estudiar i encarar aquestes proves:


1. Marca’t un temps per estudiar i compleix-lo.

És important que planifiquem bé el temps d’estudi. Si organitzem les matèries i el temps que hi dedicarem, ens sentirem més relaxats/des a l’hora de començar a treballar. En canvi, si no seguim cap pla d’estudi ens sentirem neguitosos/es perquè tindrem sensació de descontrol a més a més de sentir que no estem avançant. Per tant, traça un horari i un pla d’estudi. És molt important que intentem respectar el temps que hem decidit que hi dedicarem. Hem de tenir en compte que sempre és millor dedicar petits intervals de temps, com per exemple d’una hora, i fer petits descansos, ja que això ens permetrà treballar amb concentració i les hores d’estudi seran més productives.
Planifica l’estudi de tota la setmana i reparteix les hores. És recomanable dedicar a l’estudi 2 hores cada dia com a mínim. Només són dues hores de 24 que en té el dia, és un petit esforç que donarà resultats! 


 

2. Fes una mica d’exercici.

En època de recuperacions els nervis brollen de dins i no ens deixen concentrar-nos tant com ens agradaria, per això és important fer exercici. Practica l’esport que més t’agradi o, simplement, surt a passejar una bona estona. El teu cos t’ho agrairà i es relaxarà i el teu cervell podrà descansar i recuperar-se.
Una altra estratègia molt aconsellable és fer estiraments, ajuden a reduir l’ansietat i són fantàstics per alliberar la tensió que acumulem després d’estar molta estona en postura d’estudi a la cadira. 




3. Procura ser ordenat/da.

Per a poder concentrar-nos i ser productius/ves durant les estones que ens dediquem a l’estudi, és molt important ser ordenats a l’hora de fer-ho. Un escriptori caòtic, apunts mal organitzats, fulls i material divers repartits per tota la zona d’estudi, són elements que dificulten el bon rendiment a l’hora d’estudiar. 





4. Utilitza altres fonts.

Si trobem que algun contingut és molt complex o no l’acabem d’entendre és important no angoixar-nos, ja que moltes vegades això ens porta a perdre la concentració per a seguir estudiant. Si ens entrebanquem amb algun contingut podem utilitzar altres fonts que ens puguin ajudar a aclarir els dubtes que tenim; a vegades els nostres apunts no acaben de ser clars o les explicacions del llibre no ens acaben d’ajudar del tot, per això podem recórrer a internet, on podrem trobar infinitat de recursos o altres maneres d’explicar allò que no acabem d’entendre. També podem demanar ajuda a familiars, companys/es de classe o amics/gues, que de ben segur estaran disposats a donar-nos un cop de mà.



5. Fes autoavaluacions, petits exàmens o explica-ho als teus amics o família.

Una estratègia que ens ajuda a consolidar allò que estem estudiant, és fer-nos a nosaltres mateixos/es petits exàmens o proves per avaluar com estem assimilant els continguts; d’aquesta manera consolidarem el que hem estudiat i tindrem una idea de com portem l’estudi. Altres maneres de fer-ho és demanant a familiars o amics/gues que ens facin petits exàmens orals.


6. Descarrega les teves emocions.

Quan tenim exàmens sempre ens sentim força neguitosos/es i, de tant en tant, força pressionats/des. Els exàmens de recuperació acostumen a angoixar-nos una mica més del compte i ens preocupen força, fet que ens porta a tenir un rebombori d’emocions a dins que no ens faciliten la tasca d’estudiar. Una manera que podem posar en pràctica per gestionar-ho, és escriure en un paper totes aquestes emocions que sentim abans de començar a estudiar; això ens ajudarà a afrontar-ho i a encarar-ho fet que ens ajudarà a tranquil·litzar-nos. 




7. Dormir és primordial! 

En dies d’estudi i d’exàmens el nostre cervell treballa molt, fet que requereix d’un bon descans. Si no descansem adequadament ens pot afectar al nostre rendiment; a més a més, respectar les 8 hores de son que hauríem de dormir, ajuda al cervell a assimilar i consolidar tots aquells continguts i aprenentatges que hem fet el dia anterior.



8. Relaxa’t amb alguna activitat que t’agradi.

És important desconnectar una mica, trencar amb la rutina d’estudi i, no hi ha millor manera per fer-ho, que dedicant temps a fer aquelles activitats que més ens agraden; podem llegir algun llibre, , sortir una estona amb els amics, jugar una mica a la consola, etc. Però hem de posar seny i recordar que ens estem preparant per uns exàmens, per tant, dedica estones al dia per a relaxar-te i tot seguit, segueix treballant, ja veuràs com d’aquesta manera ho encararàs millor i molt més relaxat/da.



9. La perseverança, l’esforç i la constància són la clau de l’èxit.

No hi ha cap fórmula màgica per a superar els exàmens de recuperació, l’única recepta possible és la barreja de treball, esforç, constància i perseverança. 



Molts ànims i molta força per aquests dies d’estudi i exàmens, de ben segur que us en sortireu si treballeu de valent i amb confiança. Us queda un últim esforç, i com ja sabeu, tot esforç té la seva recompensa.

Molta sort nois i noies! 



 



0 comentarios